griozeleğitim@gmail.com
0535 449 21 03  

Dil Konuşma Terapisti Kimdir?

Dil Konuşma Terapisti Kimdir?

26/06/2020       Hit: 2778

 

Dil ve Konuşma Terapisti çocuklarda ve yetişkinlerde konuşma, dil, sosyal iletişim , yutma bozukluklarını önlemek, değerlendirmek, teşhis etmek ve tedavi etmek için çalışırlar.

Dil ve Konuşma Terapistliği devletimizde 6 Nisan 2011 tarihindeki ve 6225 sayılı kanun ile  sağlık meslek elemanı olarak yürürlüğe girmiştir. Dil konuşma terapisti unvanı lisans eğitimi ya da 4 yıllık lisans eğitimi sonrasında yüksek lisans programıyla verilmektedir. Dil ve konuşma terapistliği unvanı sertifikasyon süreciyle alınamamaktadır. Kurumumuzda bulunan lisans eğitimi almış dil konuşma terapistlerini görmek için tıklayınız. Gaziantep Dil Konuşma Terapisti.

Dil ve Konuşma Terapisti bebeklerden yetişkinlere kadar her yaştan kişi ile çalışır. Dil ve Konuşma Terapisti birçok ses ve yutma bozukluğunu iyileştirmede ve tedavide rol oynar. Bunlar aşağıdakilerle ilgili bozuklukları içerir:

Konuşma sesleri iyi mi söylediğimiz ve sesleri kelimelere nasıl eklediğimiz ve bu problemler için öteki kelimeler, artikülasyon veya fonolojik bozukluklar, apraksi ve dizartri gibi bozukluklarla ile ilgilenir.

Konuşma bozuklukları seslerini doğru ya da akıcı bir şekilde üretmekte zorluk çekmesi durumunda (örn. Kekemelik bir tür bozukluktur) veya sesi ya da rezonansı ile alakalı problemleri olduğunda ortaya çıkar.
Dil bozuklukları, bir kişinin başkalarını anlamada (alıcı dil) ya da düşünce, düşünce ve duyguları paylaşmada sıkıntı yaşadığında (anlatım dili) ortaya çıkar. Dil bozuklukları  dilin biçemini (fonoloji, morfoloji, sözdizimi), içeriği (anlambilim) veya işlevsel ve toplumsal olarak müsait şekillerde (pragmatik) kullanımını içerebilir. Dil konuşma terapistleri ile bütün dil konuşma bozuklukları giderilebilir.
Sosyal iletişim bozuklukları, bir kişinin sözlü ve sözsüz iletişimin sosyal alanlarda kullanması ile alakalı sorun yaşadığında ortaya çıkar. Bu bozukluklar (a) toplumsal amaçlarla iletişim kurma (ör. Selamlama, yorum yapma, soru sorma), (b) dinleyiciye ve ortama uymak için değişik şekillerde konuşma ve (c) konuşma ve öykü anlatma kurallarına uyma problemlerini içerebilir. Otizm spektrum bozukluğu olan bütün bireylerin toplumsal yazışma sorunları vardır. Sosyal iletişim bozuklukları, travmatik beyin hasarı şeklinde diğer hastalıkları olan bireylerde de bulunur.
Bilişsel yazışma bozuklukları içinde düşünceleri düzenleme, dikkat etme, hatırlama, planlama ve / veya problem çözme sorunları bulunur. Bu bozukluklar genellikle konjenital olmalarına karşın inme, travmatik beyin hasarı olarak ortaya çıkar.
Yutma bozuklukları, bir hastalık, cerrahi, inme ya da yaralanmayı takip edebilecek beslenme ve yutma güçlükleridir.

Dil - ne duyduğumuzu ya da okuduğumuzu ve başkalarına ne düşündüğümüzü anlatmak için kelimeleri iyi mi kullandığımızı ne kadar iyi anlıyoruz. Yetişkinlerde bu mesele afazi olarak adlandırılabilir.

Okuryazarlık - ne kadar iyi okur ve yazarız. Konuşma ve dil bozuklukları olan kişiler de okuma, heceleme ve yazmada güçlük çekebilir.

Sosyal iletişim - sırayla, farklı insanlarla iyi mi konuşulacağımız veya konuşurken birisiyle ne kadar yakın durduğumuz şeklinde kurallara ne kadar uyduğumuz ile ilgilidir.

Ses - seslerimizin sesi. Boğuk sesler çıkarabilir, seslerimizi kolayca kaybedebilir, çok yüksek sesle veya burunları ile  konuşabilir veya ses çıkaramaz.
Akıcılık — kekemelik olarak da adlandırılır, konuşmanın ne kadar iyi aktığıdır. Kekeleyen biri t-t-t-tabak gibi sesleri tekrarlayabilir, "um" veya "uh" kullanabilir veya konuşurken oldukça fazla duraklatabilir. Birçok küçük çocuk kekeledikleri bir dönemden geçecek, sadece çoğu bunu büyütecek.

Bilişsel yazışma — aklımızın ne kadar iyi çalıştığı. Sorunlar hafıza, dikkat, problem çözme, organizasyon ve öteki düşünme becerilerini içerebilir.

Beslenme ve yutma — yemek ve sıvıları ne kadar iyi emer, çiğner ve yutarız. Yutma bozukluğu, kifayetsiz beslenme, kg kaybı ve öteki sağlık problemlerine yol açabilir.
Bir dil konuşma terapistini nerede bulabilirim?

• Özel uygulama merkezleri
• Hastaneler
• Kolejler ve üniversiteler
• Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezleri

Daha detaylı bilgi almak ve ücretsiz eğitim imkanlarımızdan faydalanmak için GRİ DİL KONUŞMA VE ÖZEL EĞİTİM MERKEZİ ile iletişime geçin.

Site içi Arama

Dil Konuşma Terapisti Kimdir?

Dil ve Konuşma Terapisti çocuklarda ve yetişkinlerde konuşma, dil, sosyal iletişim , yutma bozukluklarını önlemek

Disleksinin 20 Belirtisi

Çocuklar okulöncesi yıllara kadar öğrenme özürü belirtileri göstermeye başlayabilir. Her disleksi olayı kişiye has olsa da, bir disleksinin birçok ort

Disleksi Nedir ? Disleksi Eğitimi Nasıl Olmalıdır ?

Disleksi olan insanlar normal zekaya haizdir ve çoğu zaman düzgüsel görüşe haizdir. Duygusal destek de önemli bi

Çocuklarda Konuşma Anlaşılırlığı

Bireyler duygu, düşünce ve arzularını karşıdaki kişiye aktarmak ister. Bebekler ise taleplerini farklı ağlama biçimleriyle ailesine anlatabilir. Ağlam
ADRES : Pancarlı Mahallesi 5 Nolu Sk. No:7 Şehikamil / Gaziantep

TELEFON :0535 449 21 03  

FAX :0342 321 70 18

E-mail : griozeleğitim@gmail.com